Stress hindrar hjärnan från att fungera optimalt och stör minnesfunktionen.

När kortisol utsöndras i en stressituation förhindras hippocampus, hjärnans minnescentrum, från att använda blodsocker. Om det inte finns tillräckligt med blodsocker i hippocampus uppstår energibrist och hjärnan får inte den kemiska möjligheten att skapa ett minne som den behöver.

En människa kan uppleva en händelse men vara nästan helt oförmögen att minnas den. Överproduktion av kortisol påverkar signalsubstansernas funktioner i hjärnan. det inte längre lika lätt att komma ihåg. I praktiken är “linjerna döda”, precis som telefonledningar som rivits ner i en storm.Hjärncellerna kan helt enkelt inte kommunicera med varandra.

Hjärnceller dödas om de utsättas av för mycket kortisol. Det inträffar när kortisol stör hjärncellernas normala ämnesomsättning så att stora mängder kalcium kommer in i hjärncellerna. Kalciumöverskottet leder så småningom till att produktion av det slags molekyler som kallas fria radikaler, vilka dödar hjärncellerna inifrån.

Med tiden kan överskottet på kortisol döda miljarder hjärnceller på detta sätt.Försök undvika stress. Hur? Lyssna lyhört på din kropp och lär känna just dina egna stressignaler. De situationer du reagerar negativt på. Vissa får negativa tankar och sömnbesvär, andra muskelbesvär.

Dela in varje dag i perioder då du arbetar hårt, ta viloperioder som du respekterar och en period av kreativt och reflektivt tänkande.

www.immun.se