Svart te är effektivt mot dålig andedräkt. Ämnen i teet dödar en stor del av munnens svavelproducerande bakterier och hindrar de resterande från att lukta.
Källa: Illustrerad vetenskap

Den magiska molekylen P57 i Hoodia kan bli en av västvärldens bästa bantningsmediciner. Hoodia har varit känd i generationer bland ursprungsbefolkningen som en hungerdämpande och uppiggande växt. Den är lättodlad och behöver varken vattnas eller gödslas.

Inte nog med att bakterier kan bli antibiotikaresistenta.
Nu har forskare i USA upptäckt att vanlig jord innehåller massor av bakterier
som kan använda antibiotika som sin viktigaste näringskälla.
De kan ha utvecklats helt naturligt. Men det kan hända att mänskliga utsläpp har ökat mängden. Det finns en teoretisk risk att jordbakterier överför sin förmåga att bryta ner antibiotika till sjukdomsframkallande bakterier.
Källa: fof.se

Evolutionen är häpnadsväckande. Nu har en grupp forskare
från Frankrike, Schweiz och USA upptäckt att vi genom att utnyttja en
funktion i de röda blodkropparna kan återanvända C-vitaminet i kroppen till viss del.
Källa: fof.se

Under varje kvadratcentimeter av huden har vi enormt många blodkärl. Skulle vi mäta dem på rad skulle det bli ca 1,5 meter.

Feber stärker immunförsvaret genom att få de vita blodkropparna att röra sig snabbare.
Källa: Illustererad Vetenskap

Kallt vatten släcker törsten effektivare än ljummet vatten.

Naglarna växer inte på döda människor. Däremot skrumpnar huden, så att det ser ut så.

Brist på solljus kan göra barn närsynta. När barn exponeras för solljus producerar de mer dopamin. Det är en signalsubstans med inflytande, inte bara över humöret, det hämmar även ögats tillväxt.

Närsynthet är just en åkomma som uppstår när ögat växer och blir för långt.

En vuxen människas lungor skulle få en total yta av ca 110 kvadratmeter – om man kunde veckla ut dem.

Ett hårstrå växer ca 1,3 cm på en månad. Det växer fortare på natten än på dagen och snabbast på sommaren.

Normalt uppstår cancer inne i kroppen hos den enskilde individen, där sjukdomen förblir ofarlig för andra. Men analyser från hundar tyder nu på att cancer i princip är en smittsam sjukdom. Att cancer inte smittar mellan människor beror på vårt effektiva immunsystem.
Källa: Illustrerad Vetenskap

Om du måste bära din mobiltelefon på dig så se till att knapparna är placerade mot kroppen och baksidan är placerad utåt. På så sätt leds den elektromagnetiska strålningen bort från dig snarare än genom dig. Källa: University Pittsburgh Cancer Institute

Under varje kvadratmeter hud har vi 1,5 m blodkärl.

Spermakvaliteten är på väg att försämras. Forskarna misstänker att det kan bero på syntetiska, hormonliknande ämnen, åtsittande kläder och värme. Redan en svag temperaturökning vid testiklarna kan påverka spermakvaliteten negativt.

Män använder bara hälften av hjärnan när de lyssnar, medan kvinnor använder båda hälfterna. Det visar att män och kvinnor bearbetar språk på olika sätt.

Till skillnad från vad man skulle kunna tro baseras en mycket stor del av alla läkemedel på naturliga ämnen, som forskarna har utvunnit ur växter, djur och mikroorganismer. När det gäller läkemedel mot cancer eller infektioner är naturmedlens andel uppe i över 80 procent. Källa: Illustrerad Vetenskap

Choklad innehåller ämnen som kroppen kan ombilda till endorfiner och serotonin. Endorfiner ger en känsla av avslappning och serotonin framkallar välbefinnande. Låg serotoninproduktion kan ge svåra depressioner och ångest.

I en Romersk läkarbok från ca 150 e Kr kan man läsa: ”Om en kvinna nyser strax efter ett samlag blir hon inte gravid.” Hmm, riktigt så enkelt är det ju inte…

Vi tar med oss den dåliga vanan att få godis som tröst eller belöning som barn. Fett- socker- och salthaltiga godsaker är de mest populära när vi vill fly från vardagens stress och smådepressioner eller när vi vill belöna oss själva med något.

Vatten är livsnödvändigt. Din kropp klarar att hantera ett glas vatten per timme och det inte är så att du tränar, då krävs mera vätska. Det är bättre att dricka mellan måltiderna eftersom vätskan i magsäcken i samband med måltid späder ut magsaften och därmed försvårar den kemiska process som matsmältningen innebär.
Källa: Ur boken ”Läk dig själv”

Rhinotillexomani låter som en svår åkomma, men är faktiskt bara ett vetenskapligt namn för ett överdrivet behov av att peta sig i näsan.
Källa: Illustrerad Vetenskap

Varenda tanke du tänkt har fortplantat sig genom hela det biologiska systemet och gett fysiologisk respons. Vissa tankar är som sjunkbomber och ger upphov till en reaktion i hela kroppen.
Källa: Ur boken ”Läk dig själv”

De starkaste antioxidanterna hittar man i bär. Det var så vi började intressera oss för bär i pulverform. Det är färgen på bären som visar vilken typ av antioxidanter de innehåller. Varje antioxidant skyddar mot en viss sorts fri radikal. Det finurliga är att om man blandar bär av olika färger så ökas effekten av de olika antioxidanterna eftersom de samarbetar och höjer varandra. Man ska alltså tänka i regnbågens färger.

Därför har vi skapat de olika OxANT-blandningarna, färdiga att äta. En bra start på dagen för både gammal och ung. Enkelt att t.ex strö över morgonfilet. Även barnen tycker det är syrligt och gott. Äntligen en frukost där man som förälder inte behöver ha dåligt samvete!

Vet du VARFÖR man ska äta antioxidanter? Nu vet vi…
Fria radikaler får cellmembranen att härskna och skador kan uppstår på DNA.
De orsakar även inflammationer som anses ligga till grund för många sjukdomar som t.ex reumatism, artros, allergier, astma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, Parkinsons och Alzheimer, för att nämna några. Det enda som kan stoppa de fria radikalerna är antioxidanter.

Tranbärsjuice är ett känt knep mot urinvägsinfektioner, speciellt bland äldre. Där kommer vårt tranbärspulver väl till pass, helt utan socker och andra tillsatser, och med lång hållbarhet.

Vi är inte ensamma i våra kroppar. Av alla celler i vår kropp är det bara en tiondel som egentligen är våra egna. Resten är bakterier som lever i oss. Mun och svalg innehåller 1 miljard bakterier, 200 olika arter, per gram slemhinna. I magens sura miljö lever bara 100 bakterier per gram slemhinna, men i våra tarmar är det full fart! I tarmarnas slemhinna finns 100 miljarder bakterier, 400 olika arter, per gram! Det är tur att det är snälla bakterier som hjälper oss på många olika sätt, bl.a. genom att hålla koll på matsmältningen.
Källa: Illustrerad vetenskap nr 15/2003

I Tyskland och England används en ovanlig men en effektiv behandling mot sår som inte vill läka. Behandlingen går till så att man strör ut 10 spyflugelarver per kvadratcentimeter sår. Larverna äter sedan upp den döda vävnaden, men lämnar den friska. Tydligen kittlar det lite under bandaget…

Var sjunde människa lider av en fobi. Några av de vanligaste fobierna är: Rädsla för spindlar, Flygrädsla och Klaustrofobi (rädsla för hissar och slutna rum). Några mycket udda fobier är: Rädsla för skuggor, Rädsla för uttrar och Rädsla för brandbilar.

På sommaren dödas viruspartiklar av solens ultravioletta strålar, men vinterns solljus är svagare. Därför blir vi oftare förkylda under vintern. Att vi under vintern också vistas vi mera inomhus, nära varandra, gör att virus lättare sprider sig.

Regelbunden konsumtion av lax, sill, makrill och annan fet fisk minskar risken för njurcancer. En studie på 60 000 svenska kvinnor visar att den som äter fet fisk en gång i veckan under lång tid minskar risken att utveckla njurcancer med 74 % – Mekanismen vid cancer är generell så det borde skydda mot alla former av cancer säger Alicja Wolk, professor i näringsepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna. Källa: Naturmedel.org

Enligt immunologen Susanna Ehdin frigör socker stresshormoner, sänker immun-försvaret och främjar jästsvamptillväxt i tarmen och bidrager därmed till försurningen, så att tarmslemhinnan skadas. Det orsakar även näringsbrist som gör människor rastlösa, oroliga och ger sömnbesvär samt huvudvärk.
Källa: Bo Nilsson, ur Sjukdomars orsaker.

En kapsel Granatin motsvarar mängden Polyfenoler i ett normalstort granatäpple. När man tillsätter granatäppeljuice till exempelvis bröstcancer- och prostatacancerceller hämmas tillväxten kraftigt. Vidare studier pågår. Mycket lovande effekten av granatäpple har man även sett på hjärt-kärlsjukdomar.
Källa: Tidningen Hälsa

Rosenrot och Rysk rot har förmågan att upphäva blockaden av enzymet hexokinas, vilket normaliserar nedbrytningen av socker.
Rysk rot förbättrar dessutom cellmembranens genomsläpplighet för glukos, vilket gör att upptaget från blodet underlättas och cellernas energibehov säkerställs.
Man kan säga att adaptogenerna motverkar tendens till högt blodsocker, de ökar insulinkänsligheten och stabiliserar blodsockret.
Källa: Naturmedel.org

Rosenrot har traditionellt använts som psykostimulerande medel vid tillfällig trötthet. Muskelarbete förbättras genom ett ökat energiutnyttjande vid hård belastning. Ansamlingen av mjölksyra minskar vilket leder till en kortare återhämtningstid.

Användning av Rosenrot är känd i Sverige sedan Vikingatiden. Carl von Linné omnämner Rosenrot som lämplig medicinering vid nedstämdhet, huvudvärk och bristande sexuell förmåga. Linné nämner också att Rosenrot stimulerar intellektet.

Rosenrot har använts för att uppnå förbättrad skärpa och koncentration, t.ex vid tillfällig trötthet och för att läka “svaga nerver”. Genom den centralt stimulerande effekten påverkas humör och känslor positivt. Effekten sätter in snabbt.
Källa: Naturmedel.org

Inflammation är en tickande bomb.
Åderförkalkning, cancer, diabetes och alzheimer. Dessa fyra vitt skilda sjukdomar har nu visat sig ha en sak gemensam. De kan alla utnyttja en långvarig inflammation till att vända immunförsvaret mot kroppen själv.
Källa: Illustrerad vetenskap nr 1/2008

Exempel på bra naturprodukter som kan motverkar inflammationer är: Nypon, MSM, Lecithin, Sälolja, Linfröolja, Efamol (Jättenattljusolja) och Ternicol (Råmjölk).

Mycket tyder på att både omega-3 och statiner hämmar inflammationer i kroppen. De senaste forskningsrönen pekar på att åderförkalkning förmodligen orsakas av en inflammation. Därför kan den antiinflammatoriska effekten vara en del i förklaringen till den minskade dödligheten.
Källa: Naturmedel.org / Nyheter.

Tyska läkare har tagit fram underplagg med A-, B- och C-vitamin. Vitaminerna tas upp av huden direkt från tyget. Samma forskare har utvecklat en tröja som är impregnerad med balsam, som lindrar ledsmärtor. Den kan köpas i specialbutiker i Österrike.

Omega 3. Forskarna tror att omega 3-fettsyrornas antiinflammatoriska effekt kan vara cancerhämmande. De kan också hjälpa immunförsvaret att känna igen blivande cancerceller och oskadliggöra dem. Omega 3 tycks även kunna göra det svårare för tumörer att växa till och bilda dottersvulster.
Källa: Tidningen Hälsa

Kroppen kan registrera att det blåser upp till oväder!
Studier visar att ett lågt lufttryck förvärrar smärtan hos patienter med ledinflammation. Låga temperaturer kan även öka smärtan hos dem med reumatoid artrit.
Varför? Jo, senor, muskler, ben och ärrvävnad har olika täthet. Kallt och fuktigt väder kan utvidga eller dra samman dem på olika sätt, vilket ger små rörelser vilket registreras av smärtreceptorerna.

Du ska aldrig lita på en expert för det finns
alltid en annan som hävdar motsatsen. ”

Massera hårbotten för friskare hår!
Håravfall beror ofta på dålig blodcirkulation i hårbotten. Håsäckarna är inte döda, de sover bara och de kan väckas till liv igen om de får mer blod och näring. Det anser Isabelle Johannesson på Huntingfordsalongen i Göteborg. Borsta och massera från nacken och upp mot hjässan i ca 20 min/dag med en borste av svinborst, som inte sliter på håret och är snäll mot hårbotten. Bra metod även vid mjäll eller ett allmänt risigt hår. Men har man såriga eksem bör man inte massera hårbotten.
Källa: Tidningen Hälsa

En vanlig nysning är smittsammare än man kan föreställa sig. När man nyser skickar man iväg mellan 3000 till 5000 små droppar i luften med en hastighet på 120 km/h, vilket motsvarar orkanstyrka! Många virus- och bakterieinfektioner, däribland influensa och förkylning, smittar genom droppkontakt. Speciellt barn och unga smittar andra ända upp till en vecka innan sjukdomen bryter ut hos dem själva.
Källa: Illustrerad Vetenskap

Nu kan vi glädja alla med värk i nacke och rygg med vår favorit bland liniment – Linnex. Ett mycket drygt och värmande liniment med antiinflammatoriska egenskaper.

Håller vi på att förgiftas? “Plastkulor i livsmedel – superabsorbenter”
Det finns nu tecken som tyder på att just plastkulor kan finnas i vissa livsmedel. Det är frågan om “superabsorbenter” (SAP), plastkulor som kan dra åt sig mycket vatten och därmed öka vikten hos ett livsmedel.

Det tillsätts även diskmedel i en del juicer för att fruktköttet inte ska flyta upp, toluen eller acetonrester i livsmedel som är färgade, asbetsrester i öl och vin som filtrerats, bensinrester i sojaprodukter, avfettade vetegroddar och matfetter, nickelrester och metanolrester i vissa fettet etc.

Genom att klassa SAP som processkemikalie behöver inte detta anges eller registreras. Vidden av detta är att deklarationen med alla godkända livsmedeltillsatser närmast fungerar som en kuliss som döljer de verkligt riskabla kemikalierna som sätts till våra produkter. Allt detta verkar vara ytterst hemligt.
Källa: Norra Västerbotten

I en artikel i Aftonbladet kan man idag läsa att mängden fluor som finns i svenskt dricksvatten kan femfaldiga risken för att pojkar utvecklar skelettcancer. Känsligheten var som störst i åldrarna 6 till 8 år.
Det misstänks även att fluor i dricksvattnet kan orsaka sämre tandhälsa.
Vare sig Livsmedelsverket eller Svenkt Vatten känner till upptäckterna om fluor eftersom fluorfrågan legat långt ner på deras prioriteringslista.
Källa: Aftonbladet

Rosenrot har lika bra effekt som antidepressiva mediciner vid behandling av depression. Det visar en ny studie vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Jag blev förvånad över rosenrot som visade sig ha lika god effekt som vanliga antidepressiva läkemedel, säger psykiatrikern och stressforskaren Clas Malmström.

I oktober kommer studien om rosenrotextraktet SHR-5 att publiceras i Nordic Journal of psychiatry. Det är den första studien om ett örtpreparat som hjälper vid depression som publiceras i en ansedd psykiatrisk tidskrift. Just nu pågår ytterligare en studie på Karolinska Institutet där man tittar på patienter med stressutlösta depressionstillstånd och vilken effekt rosenrotextraktet har på dem. Källa: Tidningen Land

En tillsats som heter Triclosan finns i många tandkrämer. En liten mängd av detta medel kan förstöra de “goda” bakterierna som finns i reningsverken för att ta hand om smutsen och de farliga bakterierna. Från och till är detta ämne uppe till diskussion i media men inget händer från
livsmedelsverket eller producenterna. Som vanligt.
Kolla upp så att Triclosan inte finns med i tandkrämen innan du köper den!

I tidningen Norra Västerbotten kan man idag läsa en artikel om två framgångsrika läkare/forskare som anser att chansen att få rätt behandling vid ett läkarbesök är 50%(!) Det gäller verkligen att försöka förebygga så att man slipper hamna i det lotteriet!

D-vitamin har visat sig ha en förmåga att förebygga sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, diabetes, MS och tuberkulos.
Förutom solljus är det bästa sättet att få i sig D-vitamin att äta fet fisk.

Ny forskning tyder på att vitamin C verkligen kan hämma utvecklingen av tumörer. Men inte riktigt som man tidigare trodde, genom att förhindra skador på DNA. Istället verkar C-vitaminet helt enkelt kväva tumören genom att stoppa dess tillgång på syre.

Ämnen i svarta vinbär skulle kunna förhindra Alzheimers sjukdom enligt ny forskning. Ämnen från svarta vinbär är redan kända som antioxidanter, men som roll för skyddande av s.k. neuronala celler, har inte visats tidigare enligt forskarna.
Källa: 2000-Talets Vetenskap

Influensan sprids när vi hostar och nyser och virus kan sväva länge i luften. För att undvika att bli smittad är det viktigt med en god hygien. Undvik även att vara länge i samma rum som en influensasjuk eller att pussas och kramas.

Recept på bra näsdroppar som verkar avsvällande och som kan användas hur mycket som helst: 1 struket kryddmått vanligt bordssalt löses upp i 1 dl vatten. Spädbarn under sex månader bör inte använda avsvällande receptfria näsdroppar utan läkarrekommendation.

Visste du att 100 gram blodpudding innehåller ungefär lika mycket socker som samma mängd Coca-Cola, ketchup lika mycket som en napoleonbakelse, inlagd sill lika mycket som chokladpudding och inlagda rödbetor lika mycket som en semla?

Frukt kan innehålla e-koli bakterier. Var noga att tvätta frukten innan du äter den. Frysta hallon från Kina eller andra delar av Asien ska man inte göra annat än koka. Just importerade hallon orsakar varje år många fall av vinterkräksjuka i Sverige.

Jordbrukare i Indien har kommit fram till vad de tror är “the real thing” för att hålla odlingarna fria från skadeinsekter. Istället för att köpa patenterade kemikalier från internationella kemiska företag så har det rapporterats att de besprutat sina odlingar med Coca Cola.

Försök att vila eller sova mycket om du börjar känna av en förkylning. Då får kroppen kraft att stå emot virusanstormningen. Däremot är det inte alltid bäst att ligga ner när man är täppt. Sitt eller halvligg hellre så att huvudet hålls högt. Försök att låta bli att anstränga dig i 8-10 dagar.

Vioxx, den omstridda smärtlindrande läkemedlet för reumatiker, kan ha orsakat långt fler fall av hjärtsjukdomar än hittills känt i USA. En länge väntad studie säger att det kan vara fråga om upp till 140.000 fall.

www.immun.se