Att den där lilla biten mörk choklad är bra för kroppen har vi hört förr. Men nu visar en färsk studie som gjorts av forskare vid Karolinska institutet och Örebro universitet att godsaker som choklad och blåbär också motverkar diabetes.

I studien fick ett antal personer provsmaka vit choklad, mörk 85-procentig choklad och mjölkchoklad. Medan vit choklad och mjölkchoklad ökade insulinnivån och blodsockerhalten hos testpersonerna hade den mörka chokladen marginell påverkan. Män och kvinnor reagerade dessutom olika på olika chokladsorter, för män var det mer negativt med vit choklad och för kvinnor med mjölkchoklad.
– Studien har gett mycket spännande resultat. Mörk choklad kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga. Mäns och kvinnors hantering av fetter i levern skiljer sig åt och det kan ligga bakom skillnaderna för olika chokladsorter, säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid KI.

Ett liknande test gjordes med blåbär. Tjugo testpersoner – tio friska och tio diabetessjuka – fick dricka en blåbärsdryck utan tillsatser eller extra socker. Resultatet var positivt.

Nu vill forskarna gå ett steg längre. I höst startar ett projekt med syfte att undersöka hur god mat och trivsam miljö påverkar livskvaliteten och hälsan hos diabetiker. Tre olika måltider ska serveras till 160 personer och blodsockerhalter, blodfetter och stressnivåer hos testpersonerna mäts före och efter måltiderna.

– Det finns nästan inga studier gjorda på betydelsen av de subjektiva sinnesförnimmelserna av mat, alltså vad “jag” tycker. De flesta studier har fokuserat på viktminskning men sinnena är lika viktiga, säger krögaren och professorn Carl-Jan Granqvist, som är en av initiativtagarna till projektet och själv lider av diabetes.

Diabetes är en sjukdom
som ökar kraftigt. Omkring 370 000 svenskar är direkt drabbade. Källa SvD

www.immun.se