Budwig-protokollet

Dr. Johanna Budwig, en tysk biokemist och expert i närings och fettämnen, gjorde 1951 en diet av linfröolja och kvarg till allvarligt sjuka cancerpatienter, som av en del anses vara den bästa anti-cancer dieten i världen. Av Alex Dybring , den 11 december 2008

Johanna Maria Budwig dog år 2003, 94 år gammal. Innan det, hann hon bli nominerad till Nobelpriset hela sju gånger, dock utan att vinna det.
Hon forskade i många år omkring sammanhanget mellan utveckling av cancer och alfalinolensyra i linfrön. Hennes påstående var, att det ringa innehåll av linolsyror i en genomsnittlig västlig kost får kroppen att producera oxidase-enzymer som främjar växt av cancerceller.

På den bakgrund och mer specifikt till mycket sjuka cancerpatienter, som hade gett upp hoppet om det konventionella behandlingssystemet, uppfann hon Budwig-protokollet, som endast består av två ingredienser: Linfröolja och mjuk keso med ett lågt fettinnehåll (ursprungligen använde hon kvarg, som fortfarande kan användas). Olja och ost blandas samman. Det är allt avgörande att linfröoljan är av hög kvalité, kallpressad och ekologisk, och så må den inte vara härsken. Oljan innehåller elektron-rika fettämnen som vid grundlig omröring binds till svavelhaltiga aminosyror i osten och gör blandningen mer vattenupplöslig. Johanna Budwigs teori var, att fettsyrorna i hennes blandning dels reparerar skadade cellväggar, men också transporterar stora mängder syre in i cancercellerna, som i motsättning till friska celler, inte tål syret speciellt bra.

Linfrön innehåller ca 55% alfalinolensyra (ALA). Den är fleromättad med tre dubbelbindningar som medför att den snabbt förstörs av värme, ljus och luftens syre. Den har också den egenskap att den är svagt negativt laddad. Fermenterade mjölkprodukter som keso och kvarg innehåller de svavelhaltiga aminosyrorna, methionin och cystein. De är begge antioxidanter och har en svag positiv laddning. När de två produkter blandas samman, utjämnas deras laddningar och det sker en emulgering, dvs. en stabil blandningsprodukt av olje- och vattenhaltiga ämnen. Samtidigt skyddar aminosyrorna till en viss grad blandningen från oxidering.

Blandning
Man använder 1 del linfröolja til 2 delar keso. De vispas lättast ihop med en elvisp. Det får inte vara någon rest av oljan kvar. Man kan också använda hela linfrön, som finfördelas i en blender eller kaffemalare. Krossade linfrön ger ett nyttigt fibertillskott och innehåller fler hälsosamma näringsämnen än ren linfröolja, för att oljan är filtrerad, men det ska användas tre gånger fler frön än olja för att få en tillsvarande mängd olja. Krossade linfrön ska fortsättningsvis intas inom 15 minuter för att undgå härskning.

Dosering
Daglig dosering av blandningen är 6-8 matskedar. Tillbered endast den mängd som ska ätas med detsamma.

Personer med cancer i levern, gallgångar och bukspottskörteln bör börja med 1 daglig matsked, och trappa upp långsamt för att vänja kroppen till denna dagliga mängd fettämne. Blandningen har också blivit använd som kvarhållen lavemang av personer som var för sjuka för att kunna äta det. Här är doseringen 1/2 – 1 kopp dagligen.

Blandningen kan även användas förebyggande i halv dosering.

Linfröolja i kapslar har näppeligen den nödvändiga kvalité.
källa vitaviva

www.immun.se