Mörk choklad och blåbär – en fullträff för vikt och hälsa
En ny studie visar att mörk choklad och blåbär kan skydda mot diabetes och motverka övervikt. Både blåbär och mörk choklad innehåller kraftfulla antioxidanter som troligen ligger bakom hälsofördelarna. Dessutom påverkar dom inte insulin och blodsocker.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet så lät forskare vid Karolinska institutet (KI) och Örebro universitet testpersoner äta lite mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad med 85% kakao.

Den mörka chokladen påverkade knappt insulin och blodsocker alls, medan vit choklad och mjölkchoklad ökade insulinutsöndringen och höjde blodsockerhalten desto mer. Ett förhöjt blodsocker gör att man lättare kan gå upp i vikt.

– Vit choklad och mjölkchoklad höjer insulinet fem gånger, säger Kerstin Brismar till Expressen.

Forskarna fann också att män och kvinnor reagerade olika på dom olika chokladsorterna. Den vita chokladen var sämst för män medan mjölkchoklad var sämst för kvinnor.

– Studien har gett mycket spännande resultat. Mörk choklad kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga. Mäns och kvinnors hantering av fetter i levern skiljer sig åt och det kan ligga bakom skillnaderna för olika chokladsorter, säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid KI, till Svenska Dagbladet.

Forskarna studerade även vilken effekt en blåbärsdryck, 100 % blåbär från Saxhyttegubben, hade på ett förhöjt blodsocker. Drycken innehåller inga tillsatser och inget extra socker tillsatt.

– För länge sedan använde kloka gummor blåbär och blåbärsskal att göra te av. Det var ett sätt att behandla diabetes med eftersom man såg att det sänkte blodsockret, säger Kerstin Brismar till Expressen.
Källa: www.sund.nu